O echipa de arheologi a reusit sa exploreze ruinele unui palat antic, aflat pe teritoriul Irakului, ruine ce au devenit accesibile dupa scaderea nivelului apei lacului de acumulare Mosul Dam. Conform datelor preliminare, aceasta descoperire are mai mult de 3400 de ani vechime..

De fapt, descoperirea arheologica a fost facuta pe teritoriul vechii regiuni Kurdistan. Descoperirea in sine este destul de neasteptata, deoarece statul Mitanni, de care apartine acest palat, se afla mai aproape de teritoriul Siriei.

Ce au gasit arheologii in vechiul palat?

Excavatiile au fost efectuate de o echipa comuna de la Institutul de Arheologie al Universitatii Tübingen si de arheologii locali condusi de Hassan Ahmed Kassim.

Scaderea nivelului apei a avut loc in 2010, dar numai acum arheologii au avut posibilitatea de a investiga in mod corespunzator ruinele nou descoperite. Acestea au fost numite Kemune, ele reprezentand ruinele unui complex de cladiri din caramizi de lut, precum si o retea de drumuri si un cimitir. Au fost descoperite urme ale picturii pe pereti – amprente de vopsea rosie si albastra. Acesta este al doilea loc din regiune unde au fost descoperite desenele perioadei Mitanni.

Mitanni este un stat vechi din Mesopotamia. A fost formata in mod natural dupa ce Imperiul Babilonian a fost distrus de atacurile nomade. Mentionat in textele egiptene, semitice si asiriene, Mitanni a existat timp de aproximativ 400 de ani, iar apoi – a fost in cele din urma distrus de statul Asiria.

Arheologii trebuie sa se grabeasca

Ruine ale perioadei Mitanni s-au descoperit pe teritoriul Siriei moderne si al Irakului. Capitala statului – orasul Hoskani, se afla pe teritoriul Siriei. Si este logic sa presupunem ca ar trebui sa existe complexe mari de palate. Aceasta descoperire face necesara reconsiderarea cunostintelor oamenilor de stiinta cu privire la structura teritoriala si interna a statului antic.

Dar oamenii de stiinta trebuie sa actioneze rapid. Faptul este ca ruinele sunt inca situate langa apa, care, asa cum a scazut, poate sa se ridice. Si din moment ce oamenii de stiinta au reusit deja sa gaseasca cateva tablete de lut cu inscriptii care este putin probabil sa supravietuiasca unei re-imersii in apa, vor trebui sa se grabeasca, deoarece exista foarte putine dovezi scrise din acele vremuri.

 

Sursa articolului: Deutsche Welle