Prezenta Internetului intr-un locuinta este o conditie prealabila pentru aproape fiecare proprietar de imobil. Exista mai multe moduri de conectare la reteaua internet. Alegerea unei optiuni specifice se face pe baza capacitatilor tehnice ale furnizorilor de internet care opereaza in regiune, a costurilor echipamentelor si a lucrarilor de instalare, a taxelor lunare de service si a conditiilor de utilizare a retelei furnizate.

Optiuni de conectivitate la Internet

In primii ani de dezvoltare a retelei, operatorii au oferit acces la resurse prin conexiuni ADSL, cand un canal de telefonie a fost folosit ca un canal de comunicare. Ratele minime de transfer de date, intreruperile permanente ale conexiunilor, costurile ridicate ale serviciilor au fost problemele standard. Odata cu dezvoltarea tehnologiei informatiei, au aparut noi canale de transmitere a datelor, dintre care principalele sunt:

  1. Linie dedicata, in caracteristicile sale depasind osor conexiunea prin firul telefonic;
  2. Conectarea printr-un cablu de retea Ethernet, fiabil si de mare viteza;
  3. Conectarea prin cablu cu fibra optica, garantand schimb de informatii de mare viteza si semnal de inalta calitate;
  4. Conectarea wireless prin canale prin satelit este utilizata atunci cand nu exista posibilitatea tehnica de a stabili un cablu de comunicatie;
  5. Conexiune mobila, in care echipamentul operatorilor de telefonie mobila actioneaza ca un receptor.

Cele mai populare metode sunt conexiunea la retea si cea optica. Comutarea fara fir este utilizata in absenta altor optiuni, iar o linie dedicata este utilizata numai in cazuri extreme.

Caracteristici si avantaje ale conexiunilor la Internet

Atunci cand se utilizeaza protocolul Ethernet, utilizatorul primeste un canal sigur si stabil care poate fi utilizat pentru a transmite date pe Internet, precum si pentru a receptiona canale de televiziune. Furnizorul conduce cablul la casa sau apartamentul clientului, pune routerul sau conecteaza cablul direct la computer. Viteza schimbului de informatii depinde de planul tarifar ales si, in majoritatea cazurilor, se potriveste nevoilor proprietarului imobilului respectiv.
Metoda de conectare la Internet prin fibra optica implica organizarea unui canal de comunicare adecvat si instalarea unui modem special in apartament. Cablajul cablului de conectare este realizat de catre specialistii furnizorului, folosindu-se echipamente speciale. Viteza schimbului de date, stabilitatea si fiabilitatea fac ca aceasta optiune sa fie cea mai populara, in ciuda costului ridicat.
Puteti accesa Internetul in afara orasului, in absenta canalelor de comunicatii prin cablu. Instalarea unei antene satelit va va permite sa aveti acces la Internet de mare viteza aproape oriunde. Dezavantajele acestei metode sunt costul ridicat. Utilizarea retelei de date a operatorului de telefonie mobila este, de asemenea, o optiune populara. Este suficient sa aveti in vedere un furnizor de turnuri pentru a avea acces la retea. Daca releul cel mai apropiat se afla la distanta, este permisa instalarea amplificatoarelor de semnal. Conectarea la Internet in orice mod specific este o oportunitate de a accesa Internetul la momentul potrivit. Optiunea specifica depinde de capacitatile tehnice ale operatorilor, de nevoile clientilor si de costul serviciilor.