Avantajele folosirii fructelor si legumelor pentru corpul uman sunt cunoscute de mult timp, asa ca majoritatea medicilor recomanda imbogatirea dietei cu aceste alimente. Expertii in nutritie vorbesc despre certe beneficii ale consumului de sfecla rosie, in special, datorita efectului pozitiv al acestei legume asupra functiei inimii.
Sfecla rosie este benefica pentru orice varsta
O scadere a lipoproteinelor cu densitate mica in organism creste riscul de accident vascular cerebral. In acest caz, medicii nutritionisti recomanda introducerea sfeclei rosii, bogate in fibre si alte substante utile in dieta, ceea ce va ajuta la reducerea riscului aparitiei bolilor de inima.
Aceasta leguma cu continut scazut de calorii, care contine o multime de fibre si apa, va ajuta la lupta impotriva obezitatii si va imbunatati, de asemenea, performantele creierului, ca modalitate de a preveni dementa la varstnici. La fel de util este sa folositi sfecla rosie pentru copii. Consumul acesteia ajuta la imbunatatirea abilitatii de invatare.
Datorita proprietatilor sale antiinflamatorii, produsul ajuta la reducerea durerii. In plus, vitamina C continuta in sfecla rosie contribuie la o mai buna absorbtie a fierului de catre organism, adica ajuta la prevenirea dezvoltarii anemiei.
Medicii nutritionisti au remarcat in special efectul pozitiv al sfeclei rosii asupra incetinirii cresterii celulelor canceroase, ceea ce poate fi un sfat valoros pentru cei care sufera de aceasta afectiune.
Un alt avantaj al consumului de sfecla este normalizarea tractului digestiv. In plus, este util sa introduceti acest produs in dieta pacientilor hipertensivi, deoarece ajuta la stabilizarea tensiunii arteriale.
Ce nutrienti se gasesc in sfecla rosie?
Aceasta leguma este un aliment excelent dupa practicarea activitatilor sportive, deoarece previne crampele si restabileste muschii datorita continutului ridicat de potasiu. Sfecla contine 400 mg de potasiu la 100 de grame (depasind banana).
Previne imbatranirea prematura a pielii, retine lichidele, combate radicalii liberi ai organismului si curata organismul datorita antioxidantilor care se gasesc in compozitia sa.
Reduce hipertensiunea arteriala, luptand, de asemenea, cu anemia. Desi sfecla nu provine din randul alimentelor bogate in fier, ea contin mult acid folic, ceea ce ajuta la producerea de globule rosii.
Aceasta leguma este recomandata femeilor insarcinate, deoarece ajuta la formarea corecta a fatului. Dar este mai bine sa va consultati cu medicul ginecolog ce alimente se recomanda in acest caz.
Are efect antiinflamator, reduce riscul de boli cardiovasculare, faciliteaza procesul de digestie, creste eficienta in timpul antrenamentului, curata ficatul, rinichii si vezica biliara, datorita continutului ridicat de betaina.
Scade colesterolul. Sfecla rosie este bogata in vitamine A si B, cum ar fi B2 si B3, care sunt foarte utile pentru scaderea colesterolului.
Continutul ridicat de fibre ajuta la reglarea functiei intestinale si previne constipatia. Frunzele sunt o sursa buna de vitamine A, C si K. Le puteti adauga in salate sau pentru a face diverse combinatii pentru smoothie-uri.