Calculatoarele au patruns in toate sferele activitatii umane, incepand cu invatamantul primar si terminand cu studiul noilor tehnologii, studiul unor noi tipuri de materiale, care sunt inca necunoscute omenirii

Utilizarea tehnologiei informatice faciliteaza procesul de invatamant in institutiile de invatamant secundar si superior.

Datorita varietatii de software si hardware, acum este posibil sa se utilizeze toate posibilitatile potentiale ale tehnologiei computerelor. Acest lucru va permite sa stocati o cantitate imensa de informatii, ocupand spatiul minim. De asemenea, tehnologia informatica va permite sa procesati rapid aceste informatii si sa le protejati.

Calculatoarele, pe scara larga, au jucat un rol imens in dezvoltarea pietei fortei de munca. Automatizarea procesarii informatiilor va permite sa faceti munca pentru care ati fi pierdut saptamani intr-o chestiune de secunde, informand managerii despre starea intreprinderilor si a locurilor de munca instantaneu. Potentialul economic in domeniul asigurarilor si al serviciilor financiare este in crestere datorita schimbului sporit de servicii. Introducerea tehnologiei informatice pentru introducerea de noi forme de angajare si de organizare a muncii.

Dezvoltarea de noi proiecte necesita mult mai putin timp, deoarece nu este nevoie sa va petreceti mult timp pe procese computationale si puteti sa va dedicati in intregime timpul procesului propriu-zis. Tehnologiile informatice joaca un rol important in medicina, se creeaza diverse modele virtuale de dezvoltare a bolilor, se creeaza baze de date uriase de informare, pe baza carora sunt inventate noi medicamente pentru tratament.

Calculatorul este astazi si un mijloc de comunicare, iar conexiunea insasi este in prezent cea mai ieftina

Pentru persoanele cu dizabilitati, aceasta este uneori singura modalitate de a comunica, iar datorita tehnologiei computerizate moderne, astfel de oameni se pot realiza si pot obtine un loc de munca.

Tehnologiile informatice au un efect pozitiv in dezvoltarea copiilor, cu folosirea lor adecvata. S-a observat cum, cu o selectie adecvata de programe si jocuri, gandirea logica se dezvolta mai bine la copii, coordonarea ochilor si a mainilor este mult imbunatatita. Copilul isi dezvolta increderea in sine si stima de sine, copiii obisnuiti cu utilizarea calculatorului sunt mai concentrati in comparatie cu copiii care nu au o astfel de experienta.

Pe de alta parte, accesul nerestrictionat la cantitati mari de informatii uneori conduce la utilizarea excesiva a computerului, mai ales la dependenta de Internet sau dependenta de jocurile pe calculator. Si provoaca atat vatamari psihologice, cat si fizice. Oamenii prea dornici de jocuri pe calculator sunt mai iritabili, rapizi in comunicarea normala. Unii dezvolta o dependenta de jocuri si, daca este imposibil sa-si satisfaca nevoia in lumea obisnuita, starea lor de spirit se deterioreaza si exista stari de anxietate sporita si depresie.