Notarul este impartial si independent in activitatile sale. Notarul de serviciu, persoana care inlocuieste un notar temporar absent, precum si persoanele care lucreaza intr-un birou notarial nu au voie sa dezvaluie informatii sau sa dezvaluie documente despre care au luat cunostinta in legatura cu actele notariale, inclusiv dupa demisie sau concediere.

Certificatele actelor notariale

Certificatele de acte notariale emise se elibereaza la cererea instantei, a parchetului, a autoritatilor de ancheta in legatura cu cauze penale, civile sau administrative in cadrul procedurilor lor, precum si la cererea executorilor judecatoresti in legatura cu documentele de executare a executarii documentelor executive si notari in legatura cu actele notariale.
Documentele privind eliberarea certificatelor de drepturi de mostenire si notarea contractelor de cadou sunt trimise autoritatii fiscale in cazurile si in modul prevazut de legislatia in vigoare privind taxele si onorariile.
Atunci cand se efectueaza acte notariale, consimtamantul subiectului datelor cu caracter personal la prelucrarea datelor sale cu caracter personal pentru actele notariale nu este necesar.

Identificarea persoanei care a solicitat actul notarial

La efectuarea unui act notarial, notarul identifica identitatea cetateanului, a reprezentantului sau a reprezentantului sau juridic care a solicitat actul notarial.
Identificarea unui cetatean, a reprezentantului sau sau a unui reprezentant al unei persoane juridice care a solicitat un act notarial trebuie sa fie facuta pe baza unui pasaport sau a altor documente, excluzand orice indoiala cu privire la identitatea cetateanului respectiv, a reprezentantului sau a reprezentantului persoanei juridice.
La stabilirea identitatii unui cetatean, a reprezentantului sau a unui reprezentant al unei persoane juridice care a solicitat un act notarial, notarul foloseste resursele de informare de stat relevante, la care accesul este furnizat de organul executiv care exercita functii de aplicare a legii, functii de control, supraveghere si furnizare de servicii publice in domeniul migratiei, in modul prevazut de legislatie.
Pentru a stabili identitatea unui cetatean, a reprezentantului acestuia sau a unui reprezentant al unei persoane juridice care a solicitat un act notarial, notarul utilizeaza, de asemenea, mijloace tehnice si software-tehnice speciale pentru a verifica autenticitatea documentelor depuse de cetatean, daca acestea sunt disponibile. Cerintele pentru astfel de mijloace tehnice si software-tehnice speciale sunt aprobate de organul executiv care executa functiile de aplicare a legii, functii de control, supraveghere si furnizare de servicii publice in domeniul migratiei.