O recolta buna de legume incepe cu un rasad bun. Activitatea de producere a rasadurilor incepe pe pervazul ferestrei dvs. din luna februarie. Noi am aflat cele mai importante informatii despre semanarea si cresterea plantelor, fara de care nu vom avea rasaduri fiabile. Le vom enumera in continuare.

Cand ar trebui plantate rasadurile?

Exista un sezon de crestere, atunci cand plantele au suficienta caldura si lumina pentru a se dezvolta normal. Daca incepeti sa plantati rasaduri inca din iarna, pentru o crestere normala, iluminarea plantelor trebuie completata fie cu lampi fluorescente, fie cu surse de lumina dotate cu tehnologie LED, ce castiga tot mai multa popularitate. In general, calendarul rasadurilor arata astfel: ardeii pot fi semanati chiar si in februarie – deoarece cresc cel mai greu dintre rasaduri, apoi vinete, iar in martie – rosii.

Este important sa stiti ce la varsta rasadurile pot fi plantate pe teren deschis sau intr-o sera. Deci, ardeii si telina asteapta cel mai mult pentru a deveni rasaduri bune de plantat: 60-70 de zile. Varza alba si busuiocul aproximativ 40-50 de zile, iar cel mai putin dintre toate legumele: castravetii, dovleceii si pepenii verzi: 20-30 de zile sunt suficiente pentru mutarea lor pe teren deschis.

Este important sa luati in considerare fazele lunii atunci cand plantati rasaduri?

In acest caz trebuie sa decideti singur. Unii gradinari cunosc calendarul lunar ca pe rugaciunea „Tatal nostru”, in timp ce altii actioneaza instinctiv. Daca nu va intereseaza prea multe detalii, principiile de baza sunt urmatoarele: plantele ale caror parti care se consuma sunt subterane (morcovi, sfecla, etc.) este recomandat sa le semanati cand luna se afla in in declin, iar ele ale caror roade se afla deasupra solului – atunci cand luna este in crestere. In timpul cand este luna plina si luna noua, este recomandat sa nu atingeti deloc pamantul.

Stramosii nostri credeau ca este mai bine sa plantam rasaduri miercuri, vineri sau sambata, deoarece aceste zile ale saptamanii sunt considerate feminine, astfel incat plantele vor da roade bogate.