Contabilizarea costurilor de productie este obiectul cel mai complicat al contabilitatii. Fara o organizare corespunzatoare a acesteia, oricarei companii de productie ii sunt amenintate toate rezultatele operatiunilor. Contabilitatea corecta a costurilor de productie este un angajament de formare corecta a costului produselor fabricate. La randul sau, fara costuri formate ale produsului, este imposibil sa se determine in mod fiabil indicatorii financiari ai rezultatelor activitatii de productie a companiei, ceea ce este deja necesar pentru luarea deciziilor manageriale cheie.

Importanta contabilitatii costurilor materialelor

In continuare va vom lamuri despre principalele caracteristici ale costurilor materialelor contabile, necesare pentru producerea produselor.

Cunoasterea acestora contribuie la urmatoarele:

  • cresterea profiturilor obtinute din activitatile de productie;
  • optimizarea utilizarii resurselor de productie curente;
  • optimizarea costurilor de productie ale produselor finite.

Astfel, pentru functionarea adecvata a oricarei organizatii implicate in activitati de productie, este necesar un calcul complet, facut la timp al costurilor de productie. Prin calcul complet se intelege calcularea costurilor de productie in numerar, pe baza uneia sau mai multor unitati de marfuri. Procedura de mentinere a costului de productie este reglementata de documentele de reglementare, ele determinand, de asemenea, principalele dispozitii ale procedurii.

Necesitatea politicii contabile proprii

Conform cerintelor legale, pentru pastrarea inregistrarilor intr-o organizatie, se formeaza o politica contabila proprie care implica:

  • continuitatea si izolarea tipului de proprietate in cadrul organizatiei;
  • aplicarea consecventa a politicilor contabile;
  • certitudinea activitatilor economice in timp.

Astfel, companiile moderne trebuie sa gandeasca independent, sa dezvolte si sa implementeze o procedura contabila pentru costurile de productie, procedura ce ar trebui fixata in politica contabila.

Cheltuielile principale de productie din categoria in cauza sunt stocurile. Acestea includ materiale, materii prime si alte marfuri. Contabilitatea lor si, de asemenea, valabilitatea aplicatiei reprezinta cea mai importanta sarcina cu care se confrunta departamentul contabil al oricarei companii de productie.