Popularitatea bicicletelor electrice este in continua crestere din cauza urbanizarii excesive si a problemelor tot mai mari legate de traficul aglomerat din marile orase.

Bicicleta electrica Poimo incape intr-un rucsac

Multi producatori au venit pe piata cu modelele lor originale de biciclete electrice, iar unele companii care inchiriaza biciclete incep sa foloseasca biciclete electrice in locul celor obisnuite. Cresterea variantelor sistemelor de mobilitate personala poate duce la o anumita eficienta a transportului pe distante scurte dar si multe trotuare aglomerate, precum si biciclisti sau pietoni raniti.

Din fericire, exista si alte solutii mai putin periculoase si enervante pentru problema deplasarii rapide pe trotuare. Compania japoneza Mercari si profesorul Keihiro Kawahara de la Universitatea din Tokyo au dezvoltat in comun ideea crearii prototipului de bicicleta electrica denumit Poimo (Portable and Inflatable Mobility), un dispozitiv mobil personal, destinat utilizarii pe distante scurte.

Acesta poate fi umflat cu o pompa obisnuita, disponibila in comert si apoi dezumflat si readus la starea initiala, in momentul sosirii la destinatie. Este de asteptat sa fie utilizat preponderent de persoanele in varsta, femei si copii, datorita compactitatii, a comoditatii si sigurantei sale. De asemenea, Poimo dispune de un potential real in scopuri de agrement.

Bicicleta electrica Poimo poate atinge viteza de 10 km/ora

Interesant este faptul ca bicicletele electrice Poimo sunt mici si compacte, astfel incat ele pot fi depozitate chiar in rucsacul proprietarului. Poimo este fabricata din material poliuretanic termoplastic (TPU). Conform IEEE Spectrum, este nevoie de putin peste un minut pentru a umfla Poimo la o presiune de functionare optima (cea care garanteaza un scaun stabil si confortabil), adica 40 – 50 kPa (0,4 – 0,5 bar).

Odata finalizata umflarea, utilizatorul trebuie sa instaleze componentele principale, cum ar fi rotile, un controler wireless integrat in ghidon, motorul si bateria. Greutatea totala a bicicletei electrice Poimo este de 5,5 kg (din care structura gonflabila are 2,3 kg) si include un motor de rulare si o baterie reincarcabila. Este un tip de alimentare wireless si are o autonomie de mers de o ora per incarcare. Viteza maxima este de aproximativ 10 kilometri pe ora.

Creatorii acestei biciclete impartasesc ideea conform careia tot mai multi oameni vor folosi aceasta bicicleta electrica pliabila. Poimo a fost deja testat in Japonia si a primit un raspuns pozitiv. Cand aceasta faza de prototip se va termina, Poimo va fi mai ieftin, mai modular si mai usor de transportat. Sunt necesare, de asemenea, unele studii suplimentare pentru a determina atat fezabilitatea sociala, cat si pretul corect.