Poate cel mai iubit si cunoscut parc din Bucuresti, aflat chiar in centrul orasului, Cismigiul este destul de mic dar cochet.

Atmosfera parcului cu alei inguste pastreaza ceva din farmecul si eleganta Bucurestiului de odinioara. Cismigiu este cel mai vechi parc din Bucuresti, fiind inaugurat in anul 1854.

Istoria parcului a inceput in 1780, cand Alexandru Ipsilanti, domnul Tarii Romanesti, i-a poruncit „Marelui Cismegiu”, şefului care administra cismelele orasului, sa construiasca 2 cismele in zona actualului parc. Una dintre acele cismele era spre strada Stirbei Voda, in locul gradinii de acum.

In vecinatatea acestei cişmele si-a construit resedinta „marele cismegiu”. Inaugurarea oficiala a parcului Cismigiu a avut loc abia in anul 1854. Pentru realizarea gradinii cu copaci si plante, au fost adusi circa 30.000 de arbori din jurul orasului, precum şi plante ornamentale de la Brasov si Viena. Incepand cu anul 1882, parcul Cismigiu a fost iluminat electric.

Inca de la inaugurare, parcul era locul preferat al celor bogati si persoanelor importante din Bucureşti, fiind o vreme cand se aplica un regulament strict pentru cei care voiau sa se plimbe prin Cişmigiu. Vizitatorii parcului nu aveau voie sa vorbească tare, sau să faca mizerie, iar orice vanzare sau comert era strict interzis.

Balta care se afla pe teren a fost transformata într-un lac în mijlocul căruia a fost pozitionata o fantana arteziana. In anul 1852, parcul a fost împrejmuit in totalitate si au fost aduse pasari : lebede şi pelicani. Iarna anului 1883 a fost mai geroasa, iar lacul Cismigiului a inghetat. Astfel a luat fiinta micutul patinoar natural de care ne bucuram şi astazi. Acolo bucurestenii invatau sa patineze de la sfarsitului secolului al XIX-lea.

In Cismigiu exista si pot fi vazute ruinele unei manastiri construite in 1756 de logofatul Vacarescu. Din manastire incepea un tunel secret care facea legatura intre Palatul Cretulescu şi malul Dambovitei.  Izvorul Sissi Stefanidi, amplasat in Cismigiu, reprezinta o mamă daramata de moartea fiicei sale, care toarna apă cu ulciorul. Locul pe care este amplasată statuia era candva proprietatea familiei Stefanidi si a fost donat catre Primarie dupa moartea fiicei lor.

Primul chiosc de ziare din Bucureşti a fost instalat la intrarea principala in Cişmigiu, a fost apoi refacut putând fi admirat si astăzi. Pe o alee a parcului se poate vedea monumentul de marmura pentru cinstirea soldatilor francezi cazuti in Primul Razboi Mondial.