Un grup de oameni de stiinta israelieni si polonezi au testat tehnica stimularii multisenzoriale a simturilor. Scopul este de a ajuta persoanele cu auz, vaz si alte tipuri de perceptii deficitare sa navigheze mai bine printr-o combinatie de mai multe surse de informatii, despre ceea ce se intampla in jurul lor. In primul experiment, a fost testat un dispozitiv pentru transmiterea datelor sonore prin senzatii tactile – oferind posibilitatea de a „auzi cu degetele”.

Rolul stimulatorului auditiv vibrator

Baza a fost reprezentata de problema binecunoscuta a „amalgamului”, atunci cand persoanele cu probleme de auz considera dificila izolarea vocii interlocutorului pe fundalul discursului altor persoane dintr-o incinta. Ei au nevoie de o concentrare suplimentara, pentru care doctorul Amir Amedi de la Universitatea Ebraica din Ierusalim a sugerat utilizarea unui stimulator auditiv vibrator. Acest dispozitiv converteste semnale audio de vorbire cu frecventa joasa la vibratiile unei placi pe care este amplasat un deget. Pentru fiabilitate, se utilizeaza un set dublu de placi cu vibratii si un microfon directional.

Sunete simtite tactil cu ajutorul vibratiilor

Experimentul a implicat un grup de israelieni cu audiere normala si cunoasterea limbii engleze, care nu era limba nativa pentru ei. Ei au fost pusi sa asculte inregistrarea discursului englezesc pe fondul distragerii zgomotului. Inainte ca stimulatorul sa fie folosit, aproape nimeni nu putea sa inteleaga cuvintele din inregistrare si sa inteleaga sensul textului. Dupa ce au ascultat inregistrarea impreuna cu semnalul de vibratie, aproape totul a fost transmis in mod corect, adica esenta a tot ceea ce s-a auzit.

Potrivit dr. Tomáš Volak de la Centrul International de Audiere din Polonia, utilizarea stimularii multisenzorice determina creierul sa utilizeze mai multe resurse pentru a procesa date dintr-o singura sursa. Ceea ce devine cheia pentru o intelegere calitativ diferita a acestora – vibratia din degete compenseaza interferentele care impiedica urechea sa perceapa semnalul sonor. Acest lucru este valabil si pentru sunetul obisnuit, atunci cand energia vibratiilor aerului nu este suficienta pentru recunoasterea sunetului, iar senzatiile tactile ajuta la compensarea acestui factor.