Imaginea unei pisici uriase se va alatura listei geoglifelor descoperite in Peru, acestea adunate fiind unul dintre cele mai mari mistere din arheologie, datorita numarului si dimensiunilor lor. Oamenii de stiinta cred ca aceste desene schitate pe suprafete uriase de teren au functii rituale si astronomice.

Noi linii Nazca sunt descoperite cu ajutorul dronelor

Arheologii din Peru au descoperit un desen gigantic al unei pisici, ce a ramas de mai bine de 2.000 de ani nedescoperit, in faimosul desert peruan Nazca. Ministerul Culturii din Peru a declarat ca proiectul, care are o lungime de 37 de metri, nu era vizibil si era pe punctul de a disparea, deoarece este situat pe un deal cu o panta abrupta si era supus efectelor eroziunii naturale.

Arheologii spun ca au descoperit desenul in timp ce incercau sa imbunatateasca punctul de priveliste de unde vizitatorii vad alte geoglife care alcatuiesc faimoasele linii de la Nazca. Jhonny Isla, arheolog si director al Planului de Management Nazca-Palpa de la Ministerul Culturii din Peru, a declarat ca se asteapta sa se faca mai multe descoperiri in viitor.

„Unul dintre lucrurile care continua sa surprinda si pe care multi il intreaba este modul in care noi inca mai gasim geoglife. Si, de fapt, exista altele noi si vom continua sa gasim si mai multe. Acest lucru s-a imbunatatit mult in ultimii ani cu utilizarea tehnologiei moderne. Inainte, aveam fotografii aeriene sau fotografii din avioane, dar acum avem fotografii care pot fi facute cu drone la altitudini foarte mici si asta ne ajuta foarte mult”, a precizat Isla presei locale.

Arheologii estimeaza ca desenul pisicii a fost finalizat undeva intre anii 500 i.Hr. si 500 d.Hr. sau chiar mai devreme.

140 de geoglife au fost descoperite anul trecut

Situate in desertul cu acelasi nume, la aproximativ 400 de kilometri de capitala Lima, Liniile Nazca reprezinta unele dintre cele mai mari mistere arheologice. Au fost descoperite in 1927 de un arheolog local si, spre sfarsitul secolului al XX-lea, au fost desemnate ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Abia le poti observa la nivelul solului dar, daca le poti privi de sus, poti vedea desene uriase, in special de plante si animale. Unele geoglife pot fi vizualizate exclusiv de sus, din aer.

Nu se stie exact de ce le-au desenat societatile antice prehispanice, cele ce traiau pe atunci pe coasta sudica a Peruului. Unii cercetatori spun ca desenele uriase aveau o functie rituala si serveau drept cadouri zeilor. Noiembrie anul trecut, oamenii de stiinta japonezi au descoperit alte 140 de geoglife in desertul Nazca, dupa 15 ani de cercetare care au implicat imagini din satelit, precum si sisteme de scanare realizate cu ajutorul inteligentei artificiale. Printre altele, geoglifele cele mai relevante descoperite de japonezi reprezinta un sarpe cu doua capete, o balena ucigasa si o pasare.