Turismul culinar sau turismul alimentar implica degustarea si experimentarea alimentelor locale si traditionale dintr-o anumita tara, regiune sau localitate. Este demn de remarcat faptul ca desi alimentele, alaturi de cazare si de infrastructura, reprezinta una dintre componentele cheie ale turismului, exista numeroase tururi organizate doar de dragul de a experimenta aceasta cultura culinara. Turismul culinar include, de asemenea, oenoturismul, adica turismul viticol, in care oamenii viziteaza anumite regiuni specializate in vinificatie, in scopul de a se bucura de savoarea vinurilor exotice. Din punct de vedere culinar, cele mai cunoscute destinatii sunt Franta, Italia, Mexic sau Turcia.
Totusi, va propunem sa uitati de Franta si Italia. Fie ca explorati specialitatile regionale sau preferintele nationale, va recomandam sa savurati bucataria locala incredibila a tarilor de mai jos, atunci cand aveti ocazia sa le vizitati sau tranzitati.
Croatia
Amplasata la intersectia dintre Italia, Europa Centrala si fostul Imperiu Otoman, Croatia este o tara cu o istorie complicata si o scena culinara extrem de diversificata. In interiorul tarii, veti gasi dominand preparatele central europene, cu accent pe carne, branzeturi, fidea, bere si bauturi spirtoase. Vizitati Istria, o regiune bilingva croato-italiana care se invecineaza cu Italia si Slovenia, pentru o puternica piata locala de hrana care are cele mai delicioase mancaruri din regiune: cautati fructe de mare, ulei de masline, ciuperci, trufe si prosciutto, acompaniate cu vinuri si bauturi spirtoase locale.
Peru
Cand copiii unei tari numesc „bucatar-sef” ca fiind una dintre primele lor optiuni ale ocupatiilor ce si le doresc cand vor deveni adulti, atunci stii sigur ca populatia respectiva ia foarte in serios prepararea hranei. Bucataria din Peru incepe cu calitatea ingredientelor sale: aici se gasesc fructe de mare, carne si produse din carne din abundenta, inclusiv multe super-alimente pe care lumea le-a descoperit abia recent, cum ar fi quinoa, amaranth, lucuma sau maca. Combinati acest lucru cu populatia sa multiculturala – popoarele indigene, plus imigranti spanioli, chinezi, japonezi, etc. – si veti obtine o scena culinara locala infloritoare, cu variatii regionale spectaculoase, care abia asteapta sa fie explorata si gustata de vizitatori.
Georgia
Oarecum necunoscuta calatorilor occidentali – Georgia a fost o mica parte a Uniunii Sovietice, pana la destramarea acesteia in 1991. Georgia este insa un gigant culinar in comparatie cu marimea sa. Veniti in aceasta tara care se invecineaza cu Marea Neagra, pentru a incerca o bucatarie cu milenii de traditie, care venereaza ingredientele locale – ganditi-va la nuci, vinete, fasole, rodii, ardei iute si o gramada de branzeturi si mancaruri traditionale delicioase, cum ar fi khachapuri (paine coapta cu ou deasupra), badrijani nigvzit (vinete condimentate cu nuci, seminte de rodie si alte arome), precum si khinkali (un fel de coltunasi umpluti cu carne de vita, combinata cu numeroase ierburi aromatice).