Civilizatia Maya a aparut in America Centrala in jurul valorii anilor 250 inainte de Hristos, influentata de cultura si religia olmeca.

Cultura oraselor Maya a inflorit mai ales pana in 900 dupa Hristos, dar a continuat sa se dezvolte in diferite locuri pana la cucerirea spaniola. In primii 650 de ani, numiti si perioada clasica, cultura si civilizatia mayasa a fost alcatuita din mai mult de 40 de orase importante, raspandite in regiunile din Mexic, Guatemala si Belize.

La apogeul sau, populatia maya ar fi atins 2 milioane de oameni, dintre care majoritatea localizati in Guatemala de azi. Orasele probabil au fost, in principal, centre de ceremonii si locasuri oficiale, majoritatea mayasilor traiau o viata rurala si agrara.

Zeitatile civilizatiei Maya

Religia mayasa avea un panteon al zeilor naturii, fiecare dintre ei avand atat o parte binevoitoare cat si o parte terifianta. Cea mai importanta zeitate a fost zeul suprem, zeul Itzamna, zeul creator, zeul focului si zeul caminului.

Un alt zeu mayas important a fost Kukulcan, sau Sarpele cu Pene, care apare in mai multe temple si care a fost adoptat mai tarziu de tolteci si azteci sub numele de Quetzalcoatl. Un zeu important a fost si Chac, un zeu al ploii si fulgerelor. Un al treilea zeu care apare deseori in arta mayasa este Bolon-Tzacab, care este infatisat cu un nas ramificat si, de multe ori, este tinut ca un sceptru in mainile conducatorilor. Este considerat de origine regala. Conducatorii mayasi au fost stiuti ca intermediari intre zei si oameni si ca semi-divinitati ei insisi. Ei au fost ingropați in morminte luxoase, umplute cu ofrande valoroase.

Perceptia mayasilor asupra vietii de apoi a reprezentat o calatorie periculoasa a sufletului in lumea de dincolo, populata de zei sinistri și reprezentata de Jaguar, simbolul noptii. Majoritatea Mayasilor, inclusiv conducatorii, au mers pe calea lumii de dedesubt. Cerul a fost rezervat pentru cei care au fost sacrificati sau au murit la nastere. Pentru mayasi, stiinta si religia au fost strans legate. Mayasii au dezvoltat un sistem propriu de matematica si astronomie, care a fost strans legat de ritualurile religioase. Realizarile lor matematice au cuprins notatia poziționala si utilizarea cifrei zero. In astronomie, ei au calculat cu exactitate anul solar, au realizat tabelele precise de pozitii pentru Luna si Venus si au fost capabili sa prezica eclipsele solare.