Datorita dezvoltarii constante a comertului intre state, exista diverse forme de organizare a comertului international. Operatiunea clasica de tranzactionare este plata facuta de catre cumparator in numerar a bunurilor achizitionate, insa acestea utilizeaza si forme mai moderne de organizare a comertului international, cum ar fi:

Leasing international

Distribuita la mijlocul secolului al XX-lea, aceasta forma denumita leasing este o metoda de cumparare si vanzare a echipamentelor de productie. Leasingul este o inchiriere pentru o perioada lunga de timp a masinilor, echipamentelor, vehiculelor etc.
Esenta tranzactiei de leasing: compania de leasing este locatorul si pe durata contractului de inchiriere este proprietarul echipamentului inchiriat. Un locator poate fi, fie o companie specializata, fie o organizatie comerciala sau un reprezentant al sistemului bancar. La expirarea contractului de inchiriere, chiriasul are dreptul sa cumpere echipamentele, sa le restituie locatorului sau sa prelungeasca termenul de inchiriere.
Adica, echipamentul neutilizat de catre locator cu ajutorul leasingului face posibila obtinerea unui profit din acesta, iar chiriasul poate incepe o afacere cu o investitie mai mica de fonduri. Leasingul ajuta la restructurarea productiei si ofera o oportunitate de a achizitiona echipamente moderne de productie importata, fara costurile imense in moneda altui stat.
In ceea ce priveste comertul international, proprietarul si chiriasul sunt subiecti din diferite tari. O companie de leasing dintr-un stat cumpara echipamente de la un producator din propria tara si o ofera chiriasului intr-o tara straina.

Putem distinge astfel de tipuri de leasing de echipamente de productie ca:

  1. angajare – chirie pe o perioada de la cateva luni la un an (pe termen mediu);
  2. rating – chirie pentru o perioada cuprinsa intre cateva zile si cateva luni (pe termen scurt).

Licitatia internationala

Aceasta metoda este o forma moderna, comuna, de organizare a licitatiilor internationale. Aceasta este situatia in care una dintre tari, sub forma unei competitii, vinde bunuri catre alte state, alegand castigatorul, pe cel care a oferit cele mai favorabile conditii. Astfel de competitii internationale sunt organizate sub forma de licitatii pentru furnizarea de echipamente, lucrari de constructii de catre firme straine, furnizarea de servicii de inginerie, servicii educationale pentru personalul companiei etc. Toate ofertele primite in timpul competitiei sunt analize comparative. Statul care a oferit cele mai favorabile conditii semneaza un contract cu tara care a anuntat cererea respectiva.

Comertul licentiat

Aceasta metoda este, de asemenea, o forma moderna de comert international. Acest tip de comert a aparut imediat ce cunostintele stiintifice si tehnice au devenit marfuri. O tara vinde alteia o licenta pentru a utiliza inventii, desene industriale, marci comerciale, know-how etc. Know-how-ul este o inventie de productie sau de comert de natura inovatoare. Deseori comertul international se numeste comert intre know-how si acordurile de licentiere.

Contra-comertul international

In ciuda denumirii, aceasta este tot o forma de comert intre state in care, in loc de decontare monetara, se utilizeaza livrarea de bunuri in tara care este cumparatorul. Distingem cinci forme de contracte:

  1. Barter – tranzactie non-durabila, reprezentand schimbul de bunuri pentru altul;
  2. Switch – o tranzactie de lunga durata care nu are plati in numerar. Din partea cumparatorului si a vanzatorului, sunt implicate grupuri de bunuri, terte parti pot fi implicate ca parti pentru a stabili relatia dintre exportator si importator;
  3. Rascumpararea este o operatiune care implica decontari in numerar, dar exportatorul se angajeaza sa cumpere bunuri de la importator, iar bunurile achizitionate sunt produse de importator folosind alte bunuri care au fost achizitionate de la exportator;
  4. Acordul de compensare este o tranzactie de lunga durata fara decontari in numerar. Din partea cumparatorului si a vanzatorului, sunt implicate grupuri de marfuri fara implicarea tertilor;
  5. Offset. O astfel de tranzactie prevede decontari in numerar, obligatii care nu se limiteaza la achizitionarea de bunuri de catre ambele parti.

Comertul cu licitatii internationale

O alta forma de organizare a comertului international, care este vanzarea de bunuri prin licitatie publica sub forma unei licitatii internationale, care este destinata cumparatorilor din diferite tari.

Comertul international cu comenzi prin posta

Aceasta este o noua forma de comert, in care principala companie ia spre vanzare bunurile altor intreprinderi, create uneori cu participarea sa. Bunurile sunt in principal de natura interna (vase, mobilier, imbracaminte, incaltaminte, lenjerie de pat, etc.), publicate in cataloage de specialitate sau magazine online distribuite in diferite state. Cumparatorul are posibilitatea sa aleaga produsul care il intereseaza, sa il plateasca si sa il primeasca prin posta sau din stoc. Principiile de baza ale tranzactionarii prin posta sunt comertul cu adrese, lucrul personal cu clientii si o retea organizata de depozite din diferite tari.