In urma cu zece ani, mai exact pe 20 aprilie 2010, platforma petroliera marina BP Deepwater Horizon a explodat, ucigand 11 membri ai echipajului si initiind cea mai mare scurgere de petrol din istorie. In urmatoarele trei luni de la explozie, intre patru si cinci milioane de barili de petrol s-au revarsat in Golful Mexic.

Erorile ce au provocat explozia au fost identificate

Desi oamenii de stiinta stiu acum mai multe despre forajul marin, inca raman riscurile unor explozii, iar industria petroliera si respondentii guvernamentali au inca o capacitate destul de limitata in a controla petrolul, odata ce acesta este eliberat prin puturile petroliere.

Comisia de investigatie a deversarii a constatat ca mai multe erori identificabile au provocat explozia. Raportul ulterior al comisiei a pus la indoiala modul in care siguranta a fost abordata in industria de extractie offshore, precum si capacitatea guvernului american de a o reglementa.

Dupa cum a aratat raportul comisiei de investigatie, forajul din ce in ce mai adanc realizat in Golful Mexic a implicat riscuri pentru care nici industria de extractie, nici guvernul nu au fost pregatite in mod adecvat. Nici compania multinationala BP, nici guvernul nu au putut face prea multe pentru a controla sau a curata deversarea petrolului in mare.

O comisie prezidentiala a Administratiei Obama a recomandat numeroase reforme pentru a reduce riscurile si daunele de mediu cauzate de dezvoltarea petrolului si gazelor in largul marii. De atunci, industria de extractie a dezvoltat sisteme de protectie pentru a evita exploziile la mare adancime si le-a desfasurat pe toate platformele marine de pe mapamond. S-au facut imbunatatiri privind siguranta operationala in cadrul companiilor, precum si in intreaga industrie de extractie.

Imbunatatirile sigurantei in extractie sunt amenintate de Administratia Trump

Imediat dupa explozie, Departamentul de Interne a actionat rapid pentru reorganizarea unitatilor sale. A creat un Birou pentru Securitate a Mediului, pentru a evita conflictele de interese cu responsabilitatile sale de leasing, dezvoltare si colectare de venituri. Dupa patru ani de dezvoltare, acest birou a emis noi reguli de control ale puturilor petroliere, reguli ce reglementeaza si acum siguranta forajului.

Dar, in ciuda progreselor inregistrate pe o serie de fronturi, Congresul American nu a adoptat legislatia care sa imbunatateasca siguranta si nici macar sa ridice limitele ridicol de scazute de raspundere ale companiilor de energie pentru scurgeri de petrol – in prezent acestea ajung doar la 134 de milioane de dolari pentru instalatii offshore precum platforma Deepwater Horizon. In acelasi timp, Administratia Trump a relaxat reformele de siguranta.

Unele dintre modificarile aduse au fost ordonate de catre numitii politici in baza recomandarilor expertilor tehnici ai Biroului de Securitate. In timp ce Biroul este insarcinat sa se concentreze in mod special pe siguranta si mediu, directorul sau, Scott Angelle, este un promotor proeminent al strategiei agresive a dominantei energetice a Administratiei Trump, ordonand extractia extinsa de petrol si eliminarea reglementarilor atat de costisitoare. Destul de riscant, mai ales acum, in conditiile scaderii istorice a cererii si, implicit, pretului barilului de petrol.