Exista un televizor in fiecare casa. Si majoritatea au si analogul sau – un computer sau o tableta de pe care poti accesa site-uri si poti urmari orice vrei, oricand vrei. Multi parinti sunt obisnuiti sa activeze desenele animate pentru copilul lor: aceasta este atat o recompensa pentru un comportament bun, o oportunitate de a se ocupa calm de treburile lor de adulti, cat si o modalitate de a distrage atentia unui copil capricios. Cu toate acestea, vizionarea necontrolata a programelor TV sau a desenelor animate de pe Internet poate afecta negativ dezvoltarea copilului. Inseamna asta ca televizorul trebuie aruncat? In acest articol va vom ajuta sa va dati seama.

Copilul in fata ecranului

In orice desen animat sau film, timpul pe ecran este limitat, asa ca creatorii incearca sa faca fiecare minut cat mai plin de evenimente. Animatorii moderni au, de asemenea, consideratii de concurenta: munca lor ar trebui sa fie mai stralucitoare, mai neobisnuita si mai incitanta decat cea a colegilor. Drept urmare, „viata pe ecran” se dovedeste a fi mult mai colorata si plina de actiune decat viata reala. Acesta este unul dintre motivele pentru care iubim atat de mult desenele animate si filmele si, in acelasi timp, un pericol pentru personalitatea emergenta. Daca un copil inca de mic se afla in permanenta in acest mediu informational suprasaturat, atunci isi pierde gustul pentru viata obisnuita, pentru jocurile si plimbarile simple, pentru a invata despre lume. De acord, nicio carte, chiar si cu cele mai frumoase imagini, nu poate concura in divertisment cu un desen animat.

Daca te scufunzi in lumea animatiei ocazional, nu in fiecare zi, atunci obiceiul nu se va forma, iar cel mic va continua sa fie interesat de realitate mai mult decat de evenimentele de pe ecran. Daca desenele animate au devenit insotitori constanti ai copilului, atunci foarte curand vei vedea ca acesta nu mai vrea sa faca nimic, iar dragostea pentru personajele din desene animate s-a transformat intr-o adevarata dependenta, impingand alte activitati in plan secund.

Un alt dezavantaj al desenelor animate in comparatie cu cartile sau jucariile este ca ii ofera copilului o poveste gata facuta, care nu trebuie gandita sau schimbata. Micul privitor este un participant pasiv la ceea ce se intampla, rolul lui este sa stea tacut si sa perceapa. Este cu totul altceva – o carte, o imagine sau un joc. Exista un spatiu imens pentru imaginatie aici. Copilul „termina” lumea, imaginandu-si vocile personajelor, detaliile situatiei, imaginandu-se in locul eroului principal. In acest moment are loc dezvoltarea activa a creierului, se formeaza conexiuni intre obiecte si fenomene, se creeaza baza convingerilor morale ale unei persoane in crestere.

De asemenea, este important sa intelegeti ca desenele animate isi construiesc obiceiul de a primi stimularea din mai multe simturi simultan. Doar citirea sau doar ascultarea devine neinteresanta. De aceea atat de multi tineri nu se despart de castile lor si, daca ceea ce se intampla necesita atentie auditiva (o conversatie, o prelegere), atunci scot imediat un smartphone si incep sa parcurga stiri si imagini.

De ce a cucerit ecranul inimile copiilor nostri?

Cele mai multe obiceiuri proaste vin din copilarie. Dar daca prima tigara nu este inmanata copilului de catre mama, iar primul cuvant rau pe care nu il aude nici de pe buzele mamei, daca creste intr-o familie prospera, atunci mama este cea care da primul desen animat pentru copilul ei. Si o face cu cele mai bune intentii. Un desen animat, mai ales unul „de dezvoltare”, este util. Da, si cateva minute libere nu vor strica: in timp ce copilul este fascinat privind ecranul, puteti gati rapid cina, puteti curata apartamentul, va puteti intinde o vreme. Daca bebelusul nu vrea sa manance, atunci un televizor sau o tableta vin in ajutor: un pic pretentios isi va deschide ascultator gura si va inghiti orice, in timp ce atentia ii este concentrata asupra a ceea ce se intampla pe ecran.

Pe masura ce copiii cresc, televizorul continua sa fie o dadaca gratuita. Prietenii sunt in vizita cu copiii lor? Ce frumos este sa stai in bucatarie pentru o conversatie sincera, in timp ce copiii urmaresc un desen animat in cresa! Face copilul o boacana? „Nu-ti mai dau nicio tableta!” Se pare ca desenele animate sunt atat divertisment, cat si un instrument pedagogic. Este sanatos?

Dar, treptat, televizorul se transforma dintr-o solutie intr-o problema intr-o noua problema. Reticenta fata de studiu, lipsa de interes pentru jocuri si plimbari, incapacitatea de a se concentra pe ceva mai mult de 5-10 minute sunt doar cateva dintre consecintele unei cresteri cu aceste aparate. Daca un copil este obisnuit de mic sa primeasca confort, divertisment, sprijin si informatii noi de pe ecran, si nu de la parinti, atunci in viitor va cauta toate acestea in lumea televiziunii si a internetului. Si atunci avem deja un adolescent dificil care tranteste usa in fata mamei si a tatalui si nu vrea sa le accepte autoritatea.

Se dovedeste ca in copilaria timpurie, cand un copil doreste atentia noastra in fiecare minut si este gata sa-si petreaca tot timpul cu noi, ii strecuram un paravan. Si atunci ne intrebam noi insine de ce dintr-o data el, deja crescut, nu vrea sa comunice cu noi, preferand sa stea pe o tableta sau pe un smartphone.

Cum sa-ti faci televizorul prieten, nu dusman

Sfaturi pentru o dezvoltare psihica armonioasa a copiluluiInseamna asta ca toate problemele adolescentilor moderni sunt de la televizor? Nu. Inseamna asta sa taiati cablul de internet si sa aruncati antena TV? De asemenea, nu. Cu toate acestea, merita sa va reconsiderati atitudinea fata de desene animate si sa le intoarceti la locul lor – locul uneia dintre foarte, foarte multe activitati de care sunt plini anii copiilor. Iata cateva sfaturi despre cum sa pastrati un echilibru.

  1. Nu folositi desenele animate ca recompensa, iar privarea lor ca pedeapsa. Astfel, le dai o semnificatie suplimentara.
  2. Nu activati desenele animate ca fundal in timpul hranirii, adormirii si altor momente sensibile.
  3. Daca trebuie sa faci treburi casnice, fa-le cu copilul tau si nu-l asezati cu o tableta. Invitati-va copilul sa va ajute la treburile casnice. Da, este lung si ineficient din punct de vedere al productivitatii, dar este mult mai educativ.
  4. Nu interziceti complet desenele animate. Fructul interzis este dulce, iar in timp, copilul va gasi in continuare o modalitate de a „prinde” ecranul – de exemplu, la scoala, unde elevii de clasa intai au deja smartphone-uri.
  5. Alegeti cu atentie programul de vizionat. Nu toate programele si videoclipurile de pe YouTube sunt utile si sigure.
  6. Da un exemplu bun. Daca parintii petrec toata seara in fata ecranului sau pe smartphone-urile lor, atunci copiii vor face acelasi lucru.
  7. Acordati atentie copilului. In cele mai multe cazuri, desenul animat devine o modalitate de a-l tine pe cel mic ocupat atunci cand necesita atentia mamei sau a tatalui. Este mai bine sa lasati lucrurile deoparte si sa va jucati cu copilul, sa-i cititi, sa numarati impreuna masinile in afara ferestrei, sa va amintiti poezii si proverbe, sa va intrebati reciproc ghicitori. In orice moment si in orice situatie, poti veni cu o activitate, chiar daca ai la indemana doar o bucata de hartie, sau chiar nimic. Dar secretul principal este ca adultul insusi este implicat in joc.

Este imposibil sa ne imaginam viata fara stiri, programe de divertisment, concerte, desene animate, filme. Cu toate acestea, ecranul este doar una dintre multele surse de informatii si departe de a fi cea mai utila si de incredere. Rezista tentatiei de a-ti transforma televizorul sau tableta intr-o babysitter sau un substitut al comunicarii tale, sau risti sa-ti strici relatia cu fiul sau fiica ta. Pentru dezvoltarea armonioasa a unui copil in copilarie, ar trebui sa existe o varietate de activitati si divertisment, si nu doar programe TV si videoclipuri.