Deci, cea mai cruciala etapa s-a incheiat. Ai trecut toate interviurile posibile, ti-ai dovedit nivelul profesional ridicat, prin urmare, ai fost acceptat in randul angajatilor. Dar nu te relaxa, pentru ca inainte de asta este adaptarea in echipa si in noul loc de munca. Vrei ca perioada de incercare sa nu devina o adevarata provocare pentru tine? In acest articol o sa vorbim despre sfaturile pentru cautatorii de locuri de munca si cum sa supravietuiesti intr-un nou loc.

Cum sa „intri” fara probleme intr-o echipa noua?

Citeste toate documentele corporative

Sarcina principala a unui nou angajat este de a deveni parte a echipei. Si pentru aceasta trebuie sa accepti regulile care probabil exista. De aceea, fa-ti timp pentru a te familiariza cu principiile de baza ale vietii din aceasta companie. Acest lucru se poate face in mai multe moduri. Prima si cea mai formala este citirea documentelor interne. Aproape fiecare corporatie are o descriere a standardelor de munca ale angajatilor in ansamblu sau chiar fiecare separat. Unele birouri, pe langa aceste standarde, dezvolta chiar si un fel de coduri de valori corporative. Fa-ti timp pentru a citi aceasta gramada impresionanta de documente. Acest lucru iti va oferi o idee clara despre activitatea companiei. Dar aminteste-ti ca informatiile din aceste documente pot sa nu se potriveasca cu realitatea.

Punctualitatea este prietenul unui incepator

Vino la lucru cu 15 minute inainte de inceperea zilei oficiale de lucru. Cel putin in primele trei luni. Si incearca sa ramaii la serviciu inca 10-15 minute dupa program. Intr-adevar, in fiecare echipa exista tovarasi carora le pasa de absolut tot. Iar confortul tau in noul loc de munca depinde in mare masura de acestia.

Observarea va ajuta foarte mult

Observarea te va ajuta sa te adaptatezi rapid la viata intr-o echipa noua. Acorda atentie tuturor: cum se imbraca angajatii, cum comunica intre ei, ce tip de cafea si ce prajituri prefera. Asa ca trebuie sa inveti repede ritualurile de baza ale relatiilor informale care exista in orice echipa.

Incearca sa faci fata singuratatii

Se poate intampla ca colegii sa nu fie dornici sa comunice cu tine si s-ar putea sa simtiti ca s-a format un gol in jurul vostru. Nu fi pustnic, fii primul care initiaza contactul. Este in regula daca este nevoie de niste trucuri. De exemplu, ai vazut ca un grup de mai multi oameni ies impreuna la cina. Solicita permisiunea de a te alatura. Fumezi? Cere unei persoane a carei față o cunosti deja o bricheta si incepe o conversatie cu aceasta. Dar nici nu trebuie sa faci asta tot timpul, deoarece poti deveni intruziv.

Retinere si rabdare rezonabila

Orice mediu respinge elementele straine. Aceasta este legea biologiei, care opereaza si in societate. Te-ai alaturat unei noi echipe si inca nu stii in ce masura viziunile si obiceiurile tale de viata corespund pozitiilor oamenilor cu care vei lucra acum. Prin urmare, fii cat mai retinut posibil si pastreaza-ti propria viziune asupra lumii si toate caracteristicile comportamentului. Fii neutru, incearca sa nu iesi in evidenta. Mentine distanta, dar fii deschis si prietenos. Acest sfat duce usor la urmatorul.

Ignora grupurile: ramai neutru

In orice grup, chiar si intr-un grup mic si chiar unul destul de prietenos, exista asa-numitele grupuri de interese. Adesea aceste grupuri concureaza. Si, desi nu ai gasit inca relatiile din cadrul echipei, incearca sa nu participi la intrigi sau conflicte. Va fi si mai bine daca vei gasi oameni care intretin relatii mai mult sau mai putin calme si egale cu toata lumea. Le-ai gasit? Si daca observi oameni carora le place sa spele rufele in public cu colegii, stai departe de ei.

succes echipa loc de munca

Nu respinge ajutorul colegilor de echipa

Apreciaza orice ajutor iti ofera colegii tai. Fii constienti de faptul ca unii ajuta prea sarguincios. Nu te supara in niciun fel. Nu conteaza daca persoanei i-a fost incredintata responsabilitatea de a supraveghea un nou angajat (adica tu), sau o face din proprie initiativa – ajutorul unui angajat responsabil va fi util. Arata respect si asculta cu atentie aceasta persoana. Acest lucru il va configura intr-un mod pozitiv si benefic. La urma urmei, cel putin o persoana binevoitoare dintr-o multime necunoscuta este un bun inceput de integrare intr-o echipa.

Incearca sa castigi autoritatea altora

Acest lucru ar trebui facut atunci cand te-ai familiarizat deja cu traditiile echipei si intelegi echilibrul puterii din aceasta. Ia in considerare modul in care poti castiga oameni si credibilitate. Gaseste in sine calitatile si abilitatile personale si profesionale pe care aceasta sau acea persoana le poate aprecia. Dar nu etala toate aspectele tale pozitive dintr-o data, astfel incat sa nu fii considerat un parvenit. Exercita- ti abilitatile treptat.

Nu este nevoie de revolutii la locul de munca

Pe masura ce studiezi viata companiei si te adancesti in ea, este posibil sa te regasesti gandindu-te ca nu iti place ceva. Si poate ca ceva va parea gresit, sau chiar complet irational. Este posibil sa ai dreptate si chiar sa stii cum sa o remediezi. Dar timpul pentru reforme si propuneri de rationalizare va veni putin mai tarziu pentru tine. Exceptiile sunt cazurile in care modernizarea productiei este inclusa in cercul competentei tale profesionale. Dar chiar si in acest caz, nu ar trebui sa te grabesti si trebuie sa amani inovatiile. Intr-adevar, pentru a schimba orice sistem, trebuie mai intai sa faci parte din acesta.

Zambeste si fii pozitiv!

Asigura-te ca saluti. Nu astepta ca cineva sa te salute, fa-o mai intai. De asemenea, ajuta fara sa astepti sa iti ceara cineva. Si zambeste. Mai ales cand managerul tau te va prezenta colegilor. Intr-adevar, in functie de aspectul si expresia fetei tale, ei vor face prima impresie despre tine si, crede-ma, inseamna foarte mult pentru adaptarea unui nou angajat in echipa.
Ne dorim sincer ca perioada de proba sa nu devina un test pentru tine, ci sa devina inceputul integrarii cu succes intr-o noua echipa!