Sanatatea este considerata fundamentul vietii, componenta sa principala pentru fiecare om. Atat timp cat o persoana se simte bine, nu se gandeste la sanatate. Dar la un moment dat, din diverse motive, corpul uman semnaleaza tulburari prin intermediul unor dureri localizate in diferite zone ale corpului.

Cauzele aparitiei durerilor articulare

Sa intelegem mai intai ce este o articulatie. O articulatie este o conexiune mobila a doua sau mai multe oase ale caror extremitati sunt acoperite cu un cartilaj. Cartilajul actioneaza ca un amortizor sub sarcina si, ca un fel de perna intre oase, le protejeaza de abraziune. Articulatia este inchisa intr-o capsula articulara ce contine lichid sinovial, cel care indeplineste functiile de protejare si lubrifiere a articulatiei. Modificarile cantitatii sau compozitiei lichidului sinovial provoaca dureri de intensitati variabile.

Este de remarcat faptul ca oasele si cartilajul nu au terminatii nervoase. Cu toate acestea, capsula articulara este echipata cu un numar mare de radacini nervoase. Articulatia reactioneaza la leziuni, la efort excesiv sau boli cu inflamatie si productie crescuta de lichide, care irita terminatiile nervoase adiacente, rezultand durere. O scadere a productiei de lichid sinovial duce la distrugerea tesutului cartilajului datorita abraziunii acestuia din cauza lubrifierii insuficiente.

Cum se trateaza articulatiile dureroase?

Prima dorinta cand apare durerea articulara este limitarea miscarii si oprirea incarcarii membrului afectat. Intr-adevar, puteti observa ca dupa o lunga odihna, durerea se retrage pentru o vreme. Cu toate acestea, este evident ca repausul la pat nu este suficient pentru a restabili articulatia, in plus, lipsa activitatii fizice poate afecta negativ sanatatea sistemului cardiovascular si a altor sisteme ale organismului.

Ar fi mai rezonabil sa se reduca sarcina mecanica pe articulatia bolnava, mentinand in acelasi timp o sarcina moderata si dozata. De exemplu, exercitii precum inot, yoga si pilates sunt benefice, dar mai ales gimnastica speciala pentru articulatii si kinetoterapia. Trebuie sa aveti grija la activitati precum alergarea, sariturile, fotbalul sau halterele.

Daca apar simptome de boala articulara, este foarte important sa consultati un specialist fara intarziere. Daca nu luati masuri in timp util, procesul de distrugere a articulatiilor poate merge prea departe si poate deveni ireversibil. Medicul specialist selecteaza un regim de tratament in functie de tipul si stadiul bolii. De regula, se prescrie terapia medicamentoasa, inclusiv analgezice si medicamente antiinflamatoare, precum si condroprotectori.

Condroprotectorii includ elementele structurale ale tesutului natural al cartilajului, care sunt necesare pentru construirea si reinnoirea cartilajului articular. Utilizarea condroprotectorilor poate accelera recuperarea articulatiilor, inclusiv dupa leziuni, fiind indicata pentru tratamentul unei varietati de patologii articulare.

De ce articulatiile au nevoie de colagen?

Colagenul este un tip special de proteina ​​care poate fi gasit in aproape toate organele si sistemele corpului uman. Colagenul este responsabil pentru elasticitatea pielii, pentru rezistenta ligamentelor, precum si pentru fiabilitatea si mobilitatea articulatiilor.

In mod normal, colagenul este produs in mod independent in organism, dar din diferite motive, resursele proprii sunt adesea insuficiente. Dupa 25 de ani, productia de colagen in corpul uman incepe sa scada, iar de la varsta de 40 de ani – aproape ca se injumatateste. De aceea, pielea se estompeaza treptat, parul devine mai subtire si articulatiile se uzeaza.

Confruntat cu lipsa de colagen, tesutul cartilajului articulatiei devine mai subtire si nu mai poate proteja suprafetele articulatiei de frecare. O persoana incepe sa experimenteze senzatii neplacute atunci cand alearga si merge. Deoarece exista mai multe tipuri de colagen, utilizarea suplimentelor cu colagen de pe piata nu va avea succesul scontat daca au un tip gresit de colagen deci, inainte de a lua astfel de suplimente, trebuie sa consultati medicul specialist.