Foselele septice pot fi un concept necunoscut pentru mulți oameni. Dar pentru acei proprietari de case care le folosesc, acestea sunt de o importanță vitală.

Dacă ai locuit întotdeauna într-o casă care a fost conectată la conducta de canalizare, este posibil să nu fi auzit nici măcar de o fosa septica, cu atât mai puțin să știi ce este și cum functioneaza. În acest blog vom detalia ce este o fosa septică și cum funcționează.

Ce este o fosa septica?

O fosa septică este un rezervor de sedimentare subacvatic utilizat pentru tratarea apelor uzate prin procesul de descompunere biologică și drenare. O fosa septică folosește procese naturale și tehnologie dovedită pentru tratarea apelor uzate provenite din instalațiile sanitare produse de băi, scurgerile de bucătărie și spălătorie.

Un sistem de fose septice are un design relativ simplu. Este un container subteran etanș (în mare parte dreptunghiular sau rotund) din produse composite, fibră de sticlă, plastic sau beton. Compartimentele dintr-o fosa septică și, în mod normal, o ieșire în formă de T împiedică nămolul să părăsească rezervorul și să călătorească în zona câmpului de scurgere.

Sistemele de fosa septică sunt un tip de instalație de canalizare simplă la fața locului și oferă doar un tratament de bază. Pentru casele care au un drenaj deficitar sau nu sunt conectate la rețeaua de canalizare, fosa septice permit o eliminare în siguranță a apelor uzate.

Ele funcționează colectând excremente și ape uzate într-un mare rezervor subteran, sunt utilizate cu preponderență în zonele rurale. Foselele septice sunt instalate subteran, în mod normal, la 50 de metri de gospodărie. De obicei sunt formate din două camere sau compartimente și un rezervor care primește apele uzate de la o conductă de intrare.

Pentru cei care locuiesc în orașe nu este necesara fosa septică, deoarece apele uzate vor fi transportate și gestionate cu sistemul lor de canalizare. O companie locală de apă va menține și gestiona acest lucru.

Un sistem septic va permite oricărei case să utilizeze instalațiile de apă în mod normal. Cu toate acestea, există măsuri de precauție suplimentare care trebuie respectate. De asemenea, va fi necesară o întreținere regulată a foselor septice.

Proprietarii de case cu o fosa septică au obligația suplimentară de a se asigura că rezervorul lor nu afectează mediul local. De exemplu, dacă câmpul de scurgere este supraîncărcat cu prea mult lichid, acesta poate inunda, determinând curgerea apelor către suprafața solului sau poate refula în toalete și chiuvete.

Cum funcționează o fosa septică?

O fosa septică va digera materia organică și va separa materiile capabile să plutească (de exemplu, uleiuri și grăsimi) și solide din apa uzată. O fosa septică va fi conectată cu două conducte (pentru intrare și ieșire).

Țeava de intrare este utilizată pentru transportul deșeurilor de apă din casă și colectarea acestora în fosa septică. Se păstrează aici suficient de mult timp, astfel încât deșeurile solide și lichide să fie separate unele de altele.

Cea de-a doua conductă este conducta de ieșire. Această conductă scoate apa uzată preprocesată din fosa septică și o răspândește uniform în sol și în cursurile de apă.

Când apa reziduală a fost colectată după un timp va începe să se separe în 3 straturi. Stratul superior este uleiuri și grăsimi și plutește deasupra tuturor deșeurilor. Aceasta este denumită în mod obișnuit „spumă”. Stratul de mijloc conține ape uzate împreună cu particule de deșeuri. Cel de-al treilea strat și cel de mai jos este format din particule mai grele decât apa și formează un strat de nămol.

Bacteriile din interiorul rezervorului descompun deșeurile solide, ceea ce permite apoi lichidelor să se separe și să se scurgă cu ușurință. Ceea ce rămâne în partea de jos a rezervorului este ceea ce trebuie îndepărtat periodic ca parte a întreținerii generale. Acesta este unul dintre motivele pentru care o fosa septică nu este decât o formă de stație de epurare.