Potrivit OMC (Organizatia Mondiala a Comertului), comertul mondial s-ar putea confrunta in acest an cu cea mai mare scadere din intreaga sa istorie.

Comertul mondial poate scadea cu 33%

Conform prognozei expertilor, pe fondul pandemiei coronavirusului denumit COVID-19 din trimestrul doi, circulatia globala a marfurilor risca sa scada cu mai mult de 18%, iar pana la sfarsitul anului, aceasta se va reduce cu aproape o treime. Analistii spun ca situatia actuala afecteaza cel mai probabil economiile tarilor dezvoltate. In primul rand, vorbim atat despre tarile Uniunii Europene orientate catre export, cat si despre Statele Unite si Japonia.

Conform unei evaluari preliminare a OMC, in urma rezultatelor anului 2020, comertul mondial poate scadea procentual cu o valoare cuprinsa intre 13–33%. Potrivit expertilor, in primavara acestui an, pe fundalul pandemiei coronavirusului, majoritatea tarilor lumii au fost nevoite sa suspende activitatea mai multor industrii, precum si sa blocheze temporar frontierele terestre si aeriene.

Potrivit analistilor, cea mai vizibila scadere a comertului mondial si inchiderea masiva a productiei poate afecta tarile dezvoltate. Se pare ca SUA si UE risca cele mai grave pierderi. Conform prognozei Bancii Mondiale, in 2020 PIB-ul Statelor Unite va scadea cu 6,1%, iar cel din zona euro cu 9,1%.

Relatiile comerciale SUA-China vor fi cheia redresarii comertului modial

„Cele mai vulnerabile tari pot fi cele ale caror economii depind in mare masura de comertul global, de furnizarea de servicii si de fluxurile financiare. In primul rand, vorbim despre SUA si Uniunea Europeana. Astazi, Statele Unite ocupa aproximativ 15,1% din PIB-ul global, iar zona euro – aproximativ 11%. Astfel, prabusirea comertului si a cererii atat in ​​economie cat si pe plan international le loveste imediat”, a declarat recent Mark Goikhman, analistul principal al TeleTrade.

Mai mult, o lovitura suplimentara pentru relatiile comerciale internationale ar putea fi cauzata de o posibila agravare a relatiilor comerciale dintre Statele Unite si China. Reamintim ca in ianuarie 2020, Washingtonul si Beijingul au convenit sa puna capat razboiului tarifar si au semnat acordul corespunzator. Intre timp, pe 23 iunie, consilierul economic al presedintelui Trump, Peter Navarro, declara pentru Fox News” ca Trump a decis sa rupa acordul comercial cu China. Ulterior, seful Casei Albe a negat rapoartele privind incetarea tranzactiilor comerciale cu China, insa expertii nu exclud o alta crestere a tensiunii intre cele doua tari.