Datorita interactiunilor pe care le avem zilnic, suntem expusi la agenti patogeni aproape in fiecare clipa. Pentru a reduce riscul de infectie, ne spalam pe maini. Atunci cand alegem sapunul preferat, multi dintre noi, bazandu-ne pe publicitatea abundenta din mass-media, folosim produse de igiena cu caracteristici antibacteriene.

Este un sapun dezinfectant mai eficient decat sapunul obisnuit?

Da, deoarece compozitia unui sapun antibacterian include componente antimicrobiene active.

Desi sapunul obisnuit nu contine substante chimice antibacteriene, este eficient pentru a elimina bacteriile si alti germeni. Mecanismul de actiune este acela ca sapunul este conceput pentru a reduce tensiunea de suprafata a apei si pentru a indeparta murdaria si uleiurile de pe suprafete, astfel incat acestea sa poata fi usor curatate.

Sapunurile conventionale sunt, in general, mai ieftine decat sapunurile antibacteriene si igienizatoarele de mana. Ttrbuie sa stiti ca sapunul obisnuit nu ucide bacteriile benefice de pe suprafata pielii.

Astazi, cele mai multe tipuri de sapunuri lichide disponibile comercial contin unul sau mai multe ingrediente antibacteriene. Cea mai frecventa componenta antibacteriana a sapunului este triclosanul, in timp ce altele produse antibacteriene contin alcool sau clorura de benzalconiu.

Produsele de curatare antibacteriene sunt eficiente in institutiile medicale (spitale, case de batrani si alte facilitati medicale), unde sistemul imunitar al pacientilor este slabit. Un produs de dezinfectare a mainilor in care nivelul alcoolului este de cel putin 60% este o alternativa eficienta in conditiile in care nu exista nicio modalitate de a va spala pe maini.

Dezinfectantii antibacterieni sunt eficienti si pentru curatarea locuintelor unde convietuiesc animale de companie. Exista, de asemenea, cateva dezavantaje ale sapunului antibacterian. In prezent, medicamentele antibacteriene cu utilizare zilnica prelungita sunt in mod activ studiate pentru siguranta celor ce le folosesc.

Atentie! Utilizarea excesiva a produselor antibacteriene poate reduce cantitatea de bacterii benefice de pe pielea umana, ceea ce poate face ca antibioticele sa fie mai putin eficiente in combaterea tulpinilor noi de bacterii.

Daca nu este posibil sa va spalati mainile cu sapun sub apa curenta, este recomandat sa utilizati dezinfectanti, cum ar fi geluri sau spray-uri antibacteriene pe care le gasiti si la magazinul online Igienata. Totusi, trebuie amintit faptul ca astfel de produse nu sunt capabile sa faca fata murdariei vizibile si nu functioneaza pe mainile patate de grasime.

Va prezentam modul corect de spalare a mainilor cu sapun

  1. Umeziti-va mainile cu apa calda de la robinet si adaugati sapun;
  2. frecati-va mainile bine cu sapun. Spalati atat fata si dosul palmelor, intre degete si sub unghii, timp de cel putin 20 de secunde;
  3. clatiti bine mainile cu apa calda;
  4. stergeti-va bine mainile cu un prosop curat sau uscati-le cu o aeroterma speciala (in toaletele locurilor publice).

Daca va aflati intr-o toaleta publica, inchideti robinetul si usile cu un prosop de hartie curat, apoi aruncati-l la cosul de gunoi.

Spalarea mainilor cu sapun (antibacterian sau obisnuit) si apa este una dintre cele mai bune metode de a elimina virusii, de a preveni raspandirea si transferul acestora catre alte persoane. Orice tip de sapun, indiferent ca e obisnuit sau antibacterian, va poate ajuta sa va curatati mainile de bacterii daunatoare atunci cand este utilizat corect.