Soferii care transporta copii cu masina fara sa aiba un scaun special risca amenzi usturatoare in urmatoarea perioada.

Transportarea copiiilor cu masina se face, in mod legal, doar daca acesti poarta o centura de siguranta sau sunt fixati intr-un scaun special. Soferii care nu tin cont de aceste lucruri, vor putea fi penalizati cu amenzi considerabile.

Conform Codului Rutier, soferii trebuie sa aiba grija de siguranta copiiilor lor. Este important ca acestia sa fie fixati intr-un scaun special pentru copii sau sa poarte o centura de siguranta. Transportul copiiilor cu o varsta mai mica de 3 ani intr-o masina fara dotari cu centuri de siguranta sau scaun special va fi sanctionata cu amenzi incepand de la 600 Ron. Exceptie vor face mijloacele de transport in comun si taxiurilor, daca minorul nu este pe locul din dreapta soferului.

Totodata, in Codul Rutier se specifica clar ca orice copil cu o inaltime de pana la 135 centimetri, va fi transportata in masina doar daca este fixata sau prinsa intr-un sistem de fixare in scaun pentru copii. De-asemenea si copiii cu o inaltime mai mare de 135 centimetri trebuie sa poarte centura de siguranta pe care masina o are in dotare, sau pot fi fixati intr-un scaun special pentru copii. Sunt masuri de siguranta care salveaza milioane de vieti in fiecare an.

Persoanele care nu respecta aceste obligatii prevazute in Codul Rutier, risca sa fie sanctionati cu 4-5 puncte de amenda, valoarea actuala fiind de pana la 725 Ron. Pe langa amenda, sanctiunea include si 3 puncte de semnalizare.

Este foarte important ca persoanele transportate cu autovehicului sa respecte toate conditiile de siguranta. Romania ocupa un loc fruntas in topul tarilor europene cu cei mai multi morti in accidentele europene. Numarul este dublu fata de UE, Bulgaria fiind singura tara care inregistreaza mai multi morti in accidente (99 de decese /1 milion de locuitori).