Pe masura ce sezonul cald se apropie, multi proprietari de case se gandesc sa cumpere o masina de tuns iarba. Inainte de a achizitiona o asemenea masina, trebuie sa examinati cu atentie calitatea celor mai bune dispozitive, sa determinati cel mai potrivit model, studiind cu atentie caracteristicile de proiectare si specificatiile tehnice ale fiecaruia.

Cele mai eficiente masini de tuns gazonul sunt considerate dispozitivele avand motoare cu ardere interna, cu alte cuvinte cele alimentate cu benzina. Aceste aparate elimina nevoia de energie electrica. In plus, utilizarea lor pentru taierea gazonului umed este complet sigura. De la compania Gradenia puteti achizitiona online o masina de tuns gazonul cu livrare in 24h si garantie intre 12-24 luni.

Avantajele masinii de tuns iarba pe benzina

Principalii concurenti pentru masinile de tuns iarba pe benzina sunt dispozitivele alimentate cu energie electrica. In legatura cu acestea, benzina are numeroase avantaje:

 1. costurile sunt reduse prin utilizarea benzinei fara plumb standard de tip 92 sau 95;
 2. au o manevrabilitate si o mobilitate extrem de ridicata;
 3. au o rata mare de eficienta;
 4. masina este capabila sa lucreze mult timp fara a se supraincalzi;
 5. reglarea inaltimii de taiere;
 6. usurinta de utilizare;
 7. permite procesarea zonelor inegale;
 8. are un consum redus de benzina;
 9. are o functionalitate multipla – colectati iarba cosita sau puteti mulci anumite culturi folosind vegetatia taiata.

Majoritatea motocositoarelor cu benzina autopropulsate cu functie de mulcire au un nivel scazut de zgomot.

Dezavantajele masinii de tuns iarba pe benzina

Chiar daca au numeroase beneficii, motocositoarele pe benzina au si cateva dezavantaje:

 1. zgomot putin mai mare decat cele electrice, datorita functionarii unui motor mai puternic;
 2. costul ceva mai ridicat al combustibililor si lubrifiantilor;
 3. producerea unor emisii care polueaza mediul;
 4. uneori au nevoie de reparatii si intretinere;
 5. caracteristicile de proiectare ale motorului nu permit lucrul pe o suprafata neuniforma. La o panta mai mare de 25 de grade, uleiul nu intra in canalele de ungere ale pistonului, ceea ce poate duce la defectiuni ale unitatii.

Tipuri de masini de tuns iarba pe benzina

Dispozitivele pe benzina concepute pentru cosirea ierbii sunt prezentate intr-o gama larga pe piata de profil. Acestea se pot clasifica asa cum va aratam in continuare.

1. In functie de puterea motorului

 • Masini de tuns iarba pentru gospodarie – sunt masinile de tuns iarba utilizate pe suprafete care ocupa pana la opt sute de metri patrati. Au o resursa motorie de pana la cinci ore, au un motor cu o putere de pana la 5 cai putere.
 • Masini de tuns iarba in regim semi-profesionist – pentru deservirea peluzelor de ordinul miilor de metri patrati, durata de viata a motorului este calculata pana la sapte ore de functionare continua, iar puterea motorului instalata este de pana la 7 cai putere.
 • Masini de tuns iarba in regim profesionist – pot cosi cu usurinta iarba din peluzele de orice dimensiuni, resurse motorii pana la zeci de ore de functionare continua, puterea depasind 7 cai putere.

2. In functie de latimea ierbii de cosit

 • Masini de tuns iarba cu latimea cuprinsa intre 28-42 cm – proiectate pentru cosirea peluzelor cu suprafete mici (sute de metri patrati).
 • Masini de tuns iarba cu latimea cuprinsa intre 51-63 cm – pentru utilizarea pe peluze care ocupa suprafete de mii de metri patrati.

3. Dupa tipul containerului pentru colectarea ierbii

 • Masini de tuns iarba cu captatoare de iarba confectionate din tesatura – acestea sunt realizate din materiale rezistente. Au o umplere buna, dar apar dificultati atunci cand le curatati de iarba cosita.
 • Masini de tuns iarba cu captatoare de iarba din plastic – usor de curatat, dar capacitatea de umplere e limitata.
 • Masini de tuns iarba cu un recipient combinat pentru iarba cosita atat din plastic, cat si din tesaturi, acestea fiind usor de ingrijit si avand o buna filabilitate.

4. Dupa caracteristicile functionale

 • Masini de tuns iarba in care iarba cosita este trimisa in compartimentul de colectare. Astfel de tipuri de masini de tuns iarba nu au functia de descarcare laterala a masei verzi si a mulciului.
 • Masini de tuns iarba pentru mulcirea solului cu iarba taiata. Iarba este supusa unei taieri mai fine si imprastiata pe teren. Pe astfel de dispozitive, este prevazuta o priza de iarba si un dop.
 • Masini de tuns iarba pentru ejectarea ierbii taiate in lateral – este folosita la lucrul pe peluze cu suprafete mari.

In plus, exista masini de tuns gazonul de top, unde sunt furnizate toate cele trei optiuni, asa cum este excelentul model HYUNDAI LM5301 GT de la Gradenia.